Lavandă de România

Cultura de lavandă, primele noastre experiențe

Cultura de lavandă, primele noastre experiențe

Levănțica a intrat în viețile noastre de multă vreme. Vizitam regiunea Provence, în Franța, când am mers pentru prima dată printr-un lan plantat cu lavandă, ne-am îndrăgostit imediat atât de plantă în sine cât și de felul în care se cultivă, dispunerea liniară care dă o geometrie atât de frumoasă oricărui loc din natură. În plus, de ceva vreme ne gândeam să începem o mică afacere de familie, în care să investim cu dragoste în inima Banatului.

Primele amintiri legate de lavandă pe care le am datează din copilărie; citisem La Medeleni, Ionel Teodoreanu creând o imagine superbă a trecutului boieresc românesc, când, în casa de la țară unde se retrăgeau personajele vara, se punea levănțica prin dulapuri – dădea un miros frumos și de asemenea apăra conținutul mobilei de diferite insecte nedorite. Impresia de vechi, boieresc, mângâiere de soare mi-a rămas până azi întipărită. Mai apoi, am primit de la fratele meu, adusă din Franța, o sticlă superbă cu esență de lavandă pentru folosit în casă, pentru aromarea a diferite pernuțe și alte obiecte de decor care să împrospăteze și să aromatizeze aerul din casă și din dulapuri.

Știam că există puieți de lavandă de vânzare în Franța, precum și semințe de lavandă, însă inital ne-am temut că soiurile găsite acolo nu vor trăi bine pe plaiurile românești. De aceea ne-am gândit să experimentam cu ce găsim la noi, mai ales că în Franța se găsește lavandin iar noi ne doream levănțică. Astfel, am vizitat mai multe culturi de lavandă de la noi din țara, preferând să mergem la față locului și nu să comandăm de la distanță pentru a putea cere și informații utile pentru înființarea unei culturi de lavandă direct de la cei care au făcut asta deja și au mai multă experiență. De asemenea, am achiziționat un aparat care măsoară proprietățile solului, precum aciditate și umiditate, pentru a compară cu tipul de sol din Timiș, unde ne gândeam să pornim totul. Cât despre climat, știam deja că e potrivit așa că nu ne-am făcut griji.

Lavandă de România - Cultura de lavandă, primele noastre experiențe

Lavandă de România - Cultura de lavandă, primele noastre experiențe

Lavandă de România - Cultura de lavandă, primele noastre experiențe

Prima experiență cu plantatul a fost un total dezastru, pentru că vizitasem o plantație care ne-a lăsat o impresie foarte bună, însă comanda de butași de lavandă am făcut-o ulterior, așteptând să ajungă un număr nu foarte mare acasă prin cineva. Când au ajuns butașii, erau extrem de plăpânzi, cu tulpini foarte moi, deloc solide, iar rădăcinile erau și ele aproape invizibile. Îngrămădiți toți în același ghiveci, erau pe punctul de a putrezi. I-am plantat imediat ce au ajuns, însă nu a supraviețuit niciunul. Nici nu ne așteptam, de altfel, la cum arătau, dar am făcut încercarea oricum.

După această primă experiență nu ne-am descurajat, continuând să căutăm alți și ați furnizori. Am testat, deci, pe propriul nostru teren din Banat butași de lavandă de mai multe soiuri, aduși din diferite regiuni din țară, am plantat puieții simplu în pământ fără să adăugăm niciun fel de îngrășământ să ajutăm plantă cumva, pentru a vedea exact cum relaționează natural cu solul. Comenzile ulterioare s-au soldat cu niște puieți mai puternici, după plantare doar am pus apa și atât. Ei bine, tot ce am plantat apoi a prins, spre bucuria noastră, butașii mergând cu curaj înspre niște viitoare tufe foarte frumoase.

Am continuat și cu documentatul, am cerut informații atât din țara cât și de la cei care cultivă cu succes de ani de zile peste hotare, de la despre cum se plantează butașii de lavandă până la cum se tunde o tufă de lavandă, cum se îngrijește, cum se înțelege cu apa, ce fel de sol preferă și altele. Până la urmă lucrurile mergând atât de bine, am continuat înspre a ne face propria noastră cultură de lavandă. Și ne bucurăm în fiecare zi că am luat decizia asta, e o plantă pe care nu ai cum să nu o îndrăgești!

151 comentarii

04 iul. 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua domnule Dumitru, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru acesti butasi de lavanda.

04 iul. 2018 • Postat de Ghita Dumitru

Pentru 1000 mp cati butasi i-mi trebue și cât ar costa?

24 ian. 2018 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Andrei, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru acesti butasi de lavanda.

16 ian. 2018 • Postat de Andrei Catalin

Buna ziua,m-ar interesa o oferta pentru bustasii de lavanda pentru un hectar daca se poate.

01 sept. 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Costin, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru acesti butasi de lavanda.

20 aug. 2017 • Postat de Costin

Salut….
MƒÉ intereseazƒÉ »ôi pe mine o oferta de pre»õ pentru 1000 mp….
DacƒÉ e poate √Æmi trimi»õi »ôi un numƒÉr de telefon pentru a discuta…
Mul»õumesc. .

28 sept. 2016 • Postat de Lavinia

Buna ziua! As dori sa plantez si eu un ha de lavanda in zona Sucevei. Am rugamintea sa imi trimiteti un e-mail cu detalii despre butasii necesari, daca sunt in regula conditiile climatice din aceasa zona pentru o astfel de activitate, precum si o ofert de pret pentru un numar sificient de butasi. Va multumesc si va doresc succes in continuare!

28 sept. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua doamna Lavinia, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasi de lavanda. Va multumim!

22 sept. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua doamna Buzau. V-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasi de lavanda.

22 sept. 2016 • Postat de irina Buzau

buna seara vreau sa plantez un hectar cu lavanda de unde pot achizitiona samanta si la ce pret

15 aug. 2016 • Postat de Mircea Dan

Buna ziua, daca se poate imi puteti trimite o oferta de pret pentru 1ha care sa aiba atasata datele de contact.ma intereseaza ce ar fi potrivit pentru solul de pe malul Siretului in SE tarii.va multumesc anticipat.

15 aug. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Mircea. V-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda.

07 aug. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Roman, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasi de lavanda.

07 aug. 2016 • Postat de Roman Paul

Bună ziua ași dori și eu o oferta de preț pentru o suprafață de 1300 metri pătrați pentru un soi ce se pretează mai bine în zona Pașcani județul Iași .Este o zona de deal. Va mulțumesc anticipat.

18 iun. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Stefan. V-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasi de lavanda.

06 iun. 2016 • Postat de Stefan

Buna ziua,

Puteti sa-mi trimiteti si mie o oferta de pret pentru butasi de lavanda pentru o suprafata de 1 hectar.

Multumesc. Stefan

05 mar. 2016 • Postat de Georgiana Oanca

Multumesc din suflet! Va voi contacta telefonic in luna lui iulie! (^-^)

04 mar. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua doamna Graur. V-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasi de lavanda. Terenul argilos nu este o problema in sine atat timp cat nu balteste.

04 mar. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua doamna Elena. V-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasi de lavanda.

24 feb. 2016 • Postat de Elena

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti care este soiul de lavanda care-l comercializati si pretul pt butasi pt un teren de 3500 mp.
Va multumesc!

19 feb. 2016 • Postat de Iulia Graur

Buna ziua, detin 1 ha de teren in Voluntari si ma gandeam sa incep o afacere cu lavanda. Singura problema e ca terenul e argilos si nu stiu in ce masura creste lavanda pe un astfel de teren. Aveti idee daca se poate si daca exista vreo posibilitate de a terenul mai bun pentru cultivarea lavandei?

12 ian. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua doamna Bartha. V-am trimis un email separat pentru detalii privind comanda de butasi de lavanda. Pentru aceasta suprafata va trebui sa va orientati catre valorificarea lavandei ca decoratiuni pentru un plus de valoare adaugata.

12 ian. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua doamna Oanca. Ne puteti vizita, desigur. Va voi ruga sa ne contactati telefonic undeva la inceput de iunie pentru a stabili impreuna o zi si o ora pentru vizita.

11 ian. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Iacob. Cu o spatiere corecta (140cm x 35cm) si cu un teren in forma dreptunghica veti avea nevoie aproximativ de 4000 de butasi pentru 2000mp.

08 ian. 2016 • Postat de OancƒÉ Georgiana

Aş putea vizita in iunie- iulie in perioada cand infloreste lavanda pentru un photo shutting de nunta?? Nu cred ca aş putea ajunge in Franta pt niste poze si sa mai platesc si fotograful ar fi groaznic :D! Vă multumesc anticipat! Si poate o posibila adresa sa o putem localiza mai repede! :)

25 dec. 2015 • Postat de Naomi Bartha

Buna ziua,

Traiesc in jusetul Mures, la tara si asi dori sa incerc sa cultiv lavanda din primavara ..nu am teren mare deocamdata ci doar vreo 1-2 ari la noi in curte. Credeti ca ar fi realizabil? Ce asi avea nevoie respectic cati butasi de lavanda ? Multumesc mult pentru ajutor.

21 dec. 2015 • Postat de Iacob mihai

As vrea sa infiintez cultura in primavara lui 2016…4000 de butasi nu sunt prea mul»õi pt 2ari de teren?

20 dec. 2015 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Iacob. V-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda.

20 dec. 2015 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Iacob. V-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda.

20 dec. 2015 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda.

Lasă un comentariu: