Lavandă de România

Inființarea culturii de lavandă

Inființarea culturii de lavandă

Primul pas pe care l-am făcut, după experimente cu plantarea cu un număr mic de butași de lavandă și un asiduu proces de documentare, a fost să căutăm un teren care să se potrivească cerințelor noastre.

După căutări peste căutări, la vederea unui teren colinar din vecinătatea unui lac am zis DA pe dată și acela a fost. Hotărâsem să începem să cultivăm treptat un hectar, pentru ca mai apoi să ne extindem atât înspre suprafețe mai mari cultivate, cât și spre diferite activități de prelucrare a lavandei.

Lavandă de România - Inființarea culturii de lavandă

Lavandă de România - Inființarea culturii de lavandă

Ne-a plăcut foarte mult zona pentru că era lipsită de poluare, doar cu terenuri agricole, departe de drum, praf și murdărie. Sălbăticia locului și lacul de lângă ne-au dat o senzație foarte plăcută, iar orientarea terenului era perfectă, fiind în soare de la răsărit la apus, cum îi și place lavandei. Ne-am bucurat că e colinar, pentru a permite apei să se scurgă și să nu rămână la baza plantei, pentru că levănțica nu este amatoare de apa acumulată la bază, riscând să moară înecată.

Pentru cei care se întreabă dacă animalele sălbatice distrug culturile de lavandă, ei bine e discutabil. Gustul e foarte neplăcut pentru ele, însă poți avea de furcă cu porci mistreți care sapă, cu iepuri și căprioare care, măcar din curiozitate, rod doar ca să vadă ce e acolo, cu cârtite. Soluțiile variază de la o cultură la alta, unii își pun gard electric, pun capcane pentru cârtite, alții nu fac nimic și speră că distrugerile vor fi cât mai mici.

Lavandă de România - Inființarea culturii de lavandă

Lavandă de România - Inființarea culturii de lavandă

Înainte de a planta, am pregătit terenul pentru cultura noastră de lavandă. I-am marcat marginile, l-am arat și discuit, iar la urmă l-am frezat, pentru că discurile nu măruntisera suficient. Solul din regiune e destul de cleios, clisos, nu se fărâmițează pur și simplu și e destul de dificil de lucrat cu el. A trebuit să tărăgănăm puțin lucrurile, pentru că drept atunci plouase și nu se putea intra cu utilajele acolo. Ploaia a apărut ca un element neprevăzut, cumpărasem deja butașii de lavandă pentru plantat însă a trebuit să așteptăm. Pentru asta, am dus toți butașii la terenul pe care ne vom construi casa, temporar, unde i-am rânduit la sol rădăcină la rădăcină și am acoperit rădăcinile cu pământ, apoi am adăugat puțină apa, pentru ca ei să reziste până când urmau să fie puși în pământ, după prepararea solului.

Când pământul a fost pregătit, am făcut măsurători și am pus marcaje, pentru a ști unde să plantăm puieții de levănțica. Am pus sfori de ghidaj pe rânduri, între fiecare plantă pe același rând am lăsat 30 cm, iar între rânduri am lăsat un spațiu de 1.4 m. Bineînțeles că nu ne-a ieșit cu exactitate, pentru că am plantat butașii manual, nu am folosit utilaj de plantat răsaduri. Însă am încercat să respectăm cât s-a putut aceste cifre, spațiul dintre rânduri, de exemplu, reprezentând un standard care ar permite intrarea cu un utilaj acolo pentru îngrijirea ulterioară a culturii.

Lavandă de România - Inființarea culturii de lavandă

Lavandă de România - Inființarea culturii de lavandă

Lavandă de România - Inființarea culturii de lavandă

Vremea ne-a așteptat cu o răbdare cerească, astfel încât tocmai plantasem ultimul butaș când s-a pornit ploaia. Agricultura nu e chiar o știință exactă, pentru că, atunci când depinzi de vreme, nici cele mai bune predicții nu sunt sută la sută precise, așa că faci tot ce depinde de ține cât mai bine iar apoi... speri că va fi bine!

567 comentarii

23 Apr 2019 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua doamna Bilius, v-am trimis un emai cu oferta de pret pentru butasi de lavanda.

23 Apr 2019 • Postat de Bilius cristina

Buna ziua, asi dori butasi pentru toamna pentru jumatate de hectar, cam de ce cantitate asi avea nevoie si cat m.ar costa?

25 Feb 2019 • Postat de Lavanda de Romania

Bună ziua domnule Anciu, v-am trimis oferta de preț pentru butași de lavandă pe email.

25 Feb 2019 • Postat de Anciu Aurel

Sunt din județul Călărași, vreau să cumpăr butași de lavandă pentru 2000 m. Cât costă bucata? Mulțumesc anticipat.

25 Feb 2019 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua domnule Ghergut, v-am trimis un email cu oferta de preț pentru butașii de lavandă precum și informații suplimentare.

25 Feb 2019 • Postat de Ghergut Mihai

Buna ziua,ma numesc Ghergut Mihai ,am un teren de 1,8 ha in comuna Paltin jud.Vrancea pe care as vrea sa cultiv lavanda pentru ulei esential.As vrea sa stiu daca merge cultivata in zona de munte ,de cati puieti am nevoie,daca preluati uleiul volatil si la ce pret,de ce ati ales soiul Sevtopolis si nu soiul romanesc Codreanca si nu in ultimul rand daca distilarea se face in stare verde a inflorescentelor sau trebuie uscate inainte de distilare.multumesc anticipat pentru raspuns

01 Aug 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua domnule Seioan, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru acesti butasi de lavanda.

01 Aug 2018 • Postat de Seioan Sergiu.

Bună ziua. Vreau sa fac și io o plantație de un h În primul an și pe urma sa ma extind pe mai mult. Și vreau sa știu dacă se fac contracte de preluare pe termen lung a masei verde. Și cât ar fi înființarea de către dumneavoastră o unui hectar. Cu toate avizele și toate certificatele bio. Multumesc

24 Iul 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua doamna Ciubotariu, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru acesti butasi de lavanda.

24 Iul 2018 • Postat de Ciubotariu Alina

Buna ziua, as dori o oferta de pret de la dumneavoastra si o informatie cu privire la numarul de butasi pe 1h si de asemenea distanta de plantare pentru utilaje agricole.
Va multumesc

23 Iul 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua domnule Gabor, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru acesti butasi de lavanda.

23 Iul 2018 • Postat de Gabor Marcel

Buna ziua.As fi interesat sa înființez o plantație de lavandă pe o suprafață de 1ha,m-ar interesa câți butași îmi trebuie,ce preț are un butaș,și dacă putem încheia un contract pentru achiziționarea lavandei in stare verde

15 Iul 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua domnule Vladut, butasii de lavanda in adevaratul sens al cuvantului (nu doar text de marketing) sunt extrasi din plante mama selectionate (nu orice planta mama este potrivita pentru multiplicare). Astfel, noi clonam acele plante mama care au o productivitate mare si o calitate ridicata la uleiul esential. Plantele obtinute prin seminte sunt de cele mai multe ori soiuri neproductive (nu se vand pe piata seminte din soiuri bune de productie) care, mai rau, nu sunt identice (unele exemplare produc un anumit ulei, altele alt tip de ulei). Nu este astfel recomandat sa incepeti de la seminte si nici de la butasi extrasi fara selectie – altfel pierdeti timp si bani.

15 Iul 2018 • Postat de Vladut

Buna ziua, vreau sa plantez si eu o suprafata de teren cu lavanda , imi puteti spune care e diferenta intre butasi cumparati si butasi rezultati din seminte semanate de mine? Ce avantaje si dezavantaje sunt ? Multumec !

15 Iul 2018 • Postat de Lavanad de Romania

Buna ziua domnule Horga, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru acesti butasi de lavanda.

15 Iul 2018 • Postat de Horga vlad

Buna ziua . As dori sa infiintez si eu o plantatie de lavanda pe vreo 50 arii, imi puteti spune cati butasi miar trebui si cat mar costa? Sunt din judetul bistrita . Va multumesc !!

04 Iul 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua doamna Anda – v-am trimis pe email oferta de pret pentru acest butasi de lavanda.

04 Iul 2018 • Postat de Anda

Buna!
Vreau sa infiintez o cultură de lavandă de aprox 50 arii in Oltenia ,Dabuleni!
M ar interesa cantitatea de butași!
Multumesc!

25 Apr 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua domnule Mihai, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru batusii de lavanda necesari.

14 Apr 2018 • Postat de Ghita mihai

Buna ziua

As dorii sa infiintez o cultura de lavanda pe 2000 de m patrati.
Mentionez ca sunt din jud Arges.

04 Apr 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua domnue Burcica, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda necesari.

02 Apr 2018 • Postat de Cosmin Burcica

Buna ziua, sunt interesat sa plantez un Ha lavanda in aceasta toamna. Cam ce cantitate de butasi este nevoie? Si daca mai aveti pe stoc

22 Feb 2018 • Postat de Lavandă de România

Bună ziua domnule Buzatu, v-am trimis un email cu oferta de preț pentru butașii de lavandă necesari.

21 Feb 2018 • Postat de Buzatu Cristian Georgel

pentru 10 arii de lavanda pret si oferta nu stiu cati butasi trebuiesc la 10 arii

06 Feb 2018 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Stavre, v-am trimis un email cu oferta de pret si detaliile pentru acesti butasi de lavanda.

29 Ian 2018 • Postat de STAVRE PETRE

Buna ziua! Sunt interesa sa cultiv o suprfata de 1,20 h cu lavanda si doresc o lista cu preturi si mai multe detalii cu privire la cultura de lavanda…!
Multumesc anticipat!

05 Oct 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Astefanei, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda.

05 Oct 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Claudiu, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda.

20 Sep 2017 • Postat de astefanei S. Ovidiu

Buna ziua! Sunt interesa sa cultiv o suprfata de 1,5 h cu lavanda si doresc o lista cu preturi si mai multe detalii cu privire la cultura de lavanda…!
Multumesc anticipat!

11 Sep 2017 • Postat de Claudiu

Buna ziua, m-ar interesa costul butasilor pentru 1/2 ha. De asemenea daca se poate si informatii privind plantarea si intretinerea lor.Multumesc.

Lasă un comentariu: