Lavandă de România

Inființarea culturii de lavandă

Inființarea culturii de lavandă

Primul pas pe care l-am făcut, după experimente cu plantarea cu un număr mic de butași de lavandă și un asiduu proces de documentare, a fost să căutăm un teren care să se potrivească cerințelor noastre.

După căutări peste căutări, la vederea unui teren colinar din vecinătatea unui lac am zis DA pe dată și acela a fost. Hotărâsem să începem să cultivăm treptat un hectar, pentru ca mai apoi să ne extindem atât înspre suprafețe mai mari cultivate, cât și spre diferite activități de prelucrare a lavandei.

Lavandă de România - Inființarea culturii de lavandă

Lavandă de România - Inființarea culturii de lavandă

Ne-a plăcut foarte mult zona pentru că era lipsită de poluare, doar cu terenuri agricole, departe de drum, praf și murdărie. Sălbăticia locului și lacul de lângă ne-au dat o senzație foarte plăcută, iar orientarea terenului era perfectă, fiind în soare de la răsărit la apus, cum îi și place lavandei. Ne-am bucurat că e colinar, pentru a permite apei să se scurgă și să nu rămână la baza plantei, pentru că levănțica nu este amatoare de apa acumulată la bază, riscând să moară înecată.

Pentru cei care se întreabă dacă animalele sălbatice distrug culturile de lavandă, ei bine e discutabil. Gustul e foarte neplăcut pentru ele, însă poți avea de furcă cu porci mistreți care sapă, cu iepuri și căprioare care, măcar din curiozitate, rod doar ca să vadă ce e acolo, cu cârtite. Soluțiile variază de la o cultură la alta, unii își pun gard electric, pun capcane pentru cârtite, alții nu fac nimic și speră că distrugerile vor fi cât mai mici.

Lavandă de România - Inființarea culturii de lavandă

Lavandă de România - Inființarea culturii de lavandă

Înainte de a planta, am pregătit terenul pentru cultura noastră de lavandă. I-am marcat marginile, l-am arat și discuit, iar la urmă l-am frezat, pentru că discurile nu măruntisera suficient. Solul din regiune e destul de cleios, clisos, nu se fărâmițează pur și simplu și e destul de dificil de lucrat cu el. A trebuit să tărăgănăm puțin lucrurile, pentru că drept atunci plouase și nu se putea intra cu utilajele acolo. Ploaia a apărut ca un element neprevăzut, cumpărasem deja butașii de lavandă pentru plantat însă a trebuit să așteptăm. Pentru asta, am dus toți butașii la terenul pe care ne vom construi casa, temporar, unde i-am rânduit la sol rădăcină la rădăcină și am acoperit rădăcinile cu pământ, apoi am adăugat puțină apa, pentru ca ei să reziste până când urmau să fie puși în pământ, după prepararea solului.

Când pământul a fost pregătit, am făcut măsurători și am pus marcaje, pentru a ști unde să plantăm puieții de levănțica. Am pus sfori de ghidaj pe rânduri, între fiecare plantă pe același rând am lăsat 30 cm, iar între rânduri am lăsat un spațiu de 1.4 m. Bineînțeles că nu ne-a ieșit cu exactitate, pentru că am plantat butașii manual, nu am folosit utilaj de plantat răsaduri. Însă am încercat să respectăm cât s-a putut aceste cifre, spațiul dintre rânduri, de exemplu, reprezentând un standard care ar permite intrarea cu un utilaj acolo pentru îngrijirea ulterioară a culturii.

Lavandă de România - Inființarea culturii de lavandă

Lavandă de România - Inființarea culturii de lavandă

Lavandă de România - Inființarea culturii de lavandă

Vremea ne-a așteptat cu o răbdare cerească, astfel încât tocmai plantasem ultimul butaș când s-a pornit ploaia. Agricultura nu e chiar o știință exactă, pentru că, atunci când depinzi de vreme, nici cele mai bune predicții nu sunt sută la sută precise, așa că faci tot ce depinde de ține cât mai bine iar apoi... speri că va fi bine!

547 comentarii

04 Apr 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua domnue Burcica, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda necesari.

02 Apr 2018 • Postat de Cosmin Burcica

Buna ziua, sunt interesat sa plantez un Ha lavanda in aceasta toamna. Cam ce cantitate de butasi este nevoie? Si daca mai aveti pe stoc

22 Feb 2018 • Postat de Lavandă de România

Bună ziua domnule Buzatu, v-am trimis un email cu oferta de preț pentru butașii de lavandă necesari.

21 Feb 2018 • Postat de Buzatu Cristian Georgel

pentru 10 arii de lavanda pret si oferta nu stiu cati butasi trebuiesc la 10 arii

06 Feb 2018 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Stavre, v-am trimis un email cu oferta de pret si detaliile pentru acesti butasi de lavanda.

29 Ian 2018 • Postat de STAVRE PETRE

Buna ziua! Sunt interesa sa cultiv o suprfata de 1,20 h cu lavanda si doresc o lista cu preturi si mai multe detalii cu privire la cultura de lavanda…!
Multumesc anticipat!

05 Oct 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Astefanei, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda.

05 Oct 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Claudiu, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda.

20 Sep 2017 • Postat de astefanei S. Ovidiu

Buna ziua! Sunt interesa sa cultiv o suprfata de 1,5 h cu lavanda si doresc o lista cu preturi si mai multe detalii cu privire la cultura de lavanda…!
Multumesc anticipat!

11 Sep 2017 • Postat de Claudiu

Buna ziua, m-ar interesa costul butasilor pentru 1/2 ha. De asemenea daca se poate si informatii privind plantarea si intretinerea lor.Multumesc.

11 Sep 2017 • Postat de Claudiu

Buna ziua , m-ar interesa pretul la butasii de lavanda pentru 1/2 ha , de asemenea informatiile necesare pentru plantarea, ingrijirea si comercializarea lor.Va multumesc.

01 Sep 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua doamna Alina, v-am trimis un email cu detalii. Vom avea nevoie de o cantitate ca sa va putem face o oferta de pret pentru butasi de lavanda.

20 Iul 2017 • Postat de Alina

Buna ziua ! Sunt interesată sa cultiv si eu o suprafața de teren (mică la început pentru a vedea cum se dezvolta ) cu lavanda si as avea nevoie de informațiile dumneavoastră si de o lista cu prețuri la butasi. Mulțumesc anticipat !

11 Iul 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua doamna Marinela, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda precum si detalii suplimentare.

09 Iul 2017 • Postat de Marinela

Buna ziua domnule Panait.Doresc sa plantez si eu lavanda pe o suprafata de 1h,imi puteti face o oferta va rog frumos pentru butasi si daca se poate niste sfaturi pentru incepatori(pregatirea terenului,cand sa plantez,si alte sfaturi utile).

va multumesc

08 Iul 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua doamna Laura, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda precum si detalii.

08 Iul 2017 • Postat de Laura

Buna seara , as dori sa stiu cati butasi ar trebui aproximativ pentru 1ha de teren, pretul unui butas si daca puteti sa imi spuneti mai mult unde se poate vinde , despre irigare, plantate si recoltare.ma intereseaza cât mai multe detalii .Vă multumesc

02 Iul 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua, v-am trimis oferta de pret pentru butasi de lavanda pe email.

26 Iun 2017 • Postat de mariius.barbu@yahoo.com

Buna ziua! Imi puteti trimite o oferta pentru butasi necesari pentru o suprafata de de 0.5 ha din soiul SEVASTOPOLIS. Va multumesc

10 Apr 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Andrei, v-am trimis un email cu oferta de pret si detaliile.

09 Apr 2017 • Postat de Andrei

Buna ziua. As dori sa plantez pe circa 4 ha de teren lavanda. Este un teren √Æn panta. Sper ca este bun pentru planta»õie. Mi-»õi putea spune cati butasi intra √Æn 4 ha? »òi mai multe informa»õii despre plantare, recoltare, dacƒÉ e nevoie cumva de sistem de irigare sau nu. DacƒÉ √Æmi trebuie ceva cerificat ca sa o v√¢nd… Sunt √ÆncepƒÉtor √Æn a»ôa ceva. »òi as vrea sa »ôtiu »ôi costurile la total.
Aștept răspuns. Mulțumesc!

20 Mar 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Adrian, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasi de lavanda.

10 Mar 2017 • Postat de Adrian

Buna ziua,

Pamantul pe care dorim sa infiintam o cultura cu lavanda se afla in jud. Prahova.
Suprafata pe care dorim sa o sadim este de 1ha. Va rugam sa ne trimiteti numarul de butasi si costurile aferente si orice detalii mai considerati dvs. necesare. Multumim!

14 Ian 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Toma, v-am trimis oferta de pret pentru butasi de lavanda.

14 Ian 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua. V-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasi de lavanda precum si informatii suplimentare.

13 Ian 2017 • Postat de Toma Vasile

Buna seara, as vrea daca se poate sa imi dati o parere si sa.mi trimiteti oferta dvs.pentru 20 ari teren , m.ar interesa afacerea asta si daca o fi sa fie as mari si suprafata, multumesc , sunt din jud Suceava

18 Dec 2016 • Postat de Edis Osman

Buna ziua . As dorii sa stiu si eu mai multe despre cultura de lavanda.proces.piata de desfacere. Am 1 ha.de pamant

09 Dec 2016 • Postat de Tudor Panait

Bună ziua domnule Hodărnescu, v-am trimis un email cu detalii legate de comanda butașilor de lavandă.

09 Dec 2016 • Postat de Tudor Panait

Bună ziua doamnă Lefter, v-am trimis un email cu oferta de preț pentru butașii de lavandă.

24 Noi 2016 • Postat de HODARNESCU VLAD

Buna ziua! As dori pentru inceput sa stiu daca este ok sa infiintez o mini cultura de lavanda pe 400mp cu posibilitate de extindere panala 14ha. Am citit sfaturile dumneavoastra insa as avea nevoie de mai multe informatii de profunzime si de o brosura cu preturi. Multumesc!

Lasă un comentariu: