Lavandă de România

Butași de lavandă producția 2014, proces tehnologic

Butași de lavandă producția 2014, proces tehnologic

Dat fiind faptul că în acest moment butașii de lavandă pregătiți în primăvara 2014 au început să genereze rădăcini, am considerat oportun momentul pentru a descrie procesul tehnologic de creare de butași de lavandă.

Alegerea, tăierea și pregătirea butașilor de lavandă

În primăvară, înainte de intrarea pe vegetație a plantelor de lavandă, alegem ramurile pe care urmează a le tăia pentru înmulțire vegetativă. Ramurile se aleg din plante bine dezvoltate, cu tulpină și ramificațiile lemnificate; în general, aceste proprietăți sunt întâlnite la plante mai bătrâne de 3 ani dar în unele cazuri și la plante mai tinere, chiar și în vârstă de 2 ani. În acest fel noi avem siguranța că plantele obținute în toamnă vor fi viguroase iar rata de prindere în urma stresului transplantării va fi foarte ridicată.

Alegem acele ramuri lemnificate care au un diametru de aproximativ 3-4mm în punctul de tăiere și le tăiem cu o lamă bine ascuțită pentru a nu provocă răni majore plantei mamă. Înălțimea ramurilor tăiate va fi undeva la 10-15cm.

Secretul productivității foarte ridicate a culturilor înființate cu butași de lavandă de la noi este simplu și imbatabil în practică: din 2011 acumulăm timp și o vastă experiență în care testăm și selecționăm plante mamă. Extragem butași de lavandă numai din plante mamă cu proprietăți superioare în ceea ce privește calitatea și randamentul la producția de ulei esențial de lavandă. Clonăm astfel proprietăți superioare, greu de atins fără plante mamă supuse la o selecție permanență.

Odată tăiați, pregătim viitorii butași de lavandă pentru plantare prin eliminarea frunzelor de la bază spre vârf pe aproximativ 2/3 din lungimea ramurii. Punem butașii astfel creați deoparte în mănunchiuri a câte 50 și îi păstrăm în umiditate crescută pe toată perioadă plantării.

Lavandă de România - butași de lavandă, proces tehnologic

Pregătirea solului pentru butași de lavandă

Pentru a ne asigură că obținem o rată ridicată de prindere a butasilor proaspăt pregătiți, avem grijă ca solul în care îi plantăm să fie foarte bine mărunțit și afânat. Aici, la Lavandă de România, folosim un sol îmbogățit cu nisip și nu adăugăm îngrășământ suplimentar nici natural nici chimic, pentru a nu crea dependențe ulterioare plantelor de lavandă.

Plantarea butașilor de lavandă

Având atât solul cât și ramurile pregătite, în acest moment facem rândurile pe care urmează să plantăm. Pentru a fi îngrijite cu ușurință pe toată perioadă verii, am organizat butașii de lavandă pe rânduri cu o lățime de 1,2m. Am plantat ramurile proaspăt tăiate la distante de 5cm pentru a folosi suprafața plantată în mod eficient și pentru a lăsa suficientă spațiere pentru ca butașii de lavandă să se dezvolte în mod natural. 

Am învățat în timp că cea mai eficientă metodă de a ține sub control buruienile dintre butașii de lavandă este folosirea unei folii de mulcire care are în plus și avantajul că menține umiditatea în sol pentru o perioadă mai lungă de timp.

Pentru îngrijire și verificări periodice, umblăm pe cărări lăsate între rândurile cu butași.

Lavandă de România - butași de lavandă, proces tehnologic

Lavandă de România - butași de lavandă, proces tehnologic

Lavandă de România - butași de lavandă, proces tehnologic

Întreținerea butașilor de lavandă până la sfârșitul sezonului

Odată plantați, vizităm butașii de lavandă zilnic pentru a ne asigura de necesarul de umiditate și de a ține creșterea buruienilor sub control. Irigarea butasilor se face foarte atent prin pulverizare fină iar în zilele de vară este necesar să irigăm chiar și de două ori pe zi.

Am scos astăzi din pământ câțiva butași pentru a face poze cu rădăcinile în formare. Lavanda este o plantă cu creștere foarte rapidă și astfel ramurile plantate încep să dea rădăcini undeva între săptămânile 4 și 5. Creșterea rădăcinilor va fi rapidă iar noi o ajutăm prin tunderea vârfurilor generatoare de flori pentru că în toamnă rădăcinile să ajungă la o lungime între 5 și 10 cm, asigurând astfel o prindere bună la clietii noștri.

Lavandă de România - butași de lavandă, proces tehnologic

Odată ajunși la maturitatea necesară, butașii de lavandă vor fi scoși din pământ cu rădăcina în aer, numărați, grupați în buchete și trimsi către clienți.

Lavandă de România - butași de lavandă, proces tehnologic

Lavandă de România - butași de lavandă, proces tehnologic

Lavandă de România - butași de lavandă, proces tehnologic

Lavandă de România - butași de lavandă, proces tehnologic

Vă invităm să citiți și acest articol pentru informații despre plantarea butașilor în momentul în care îi primiți de la noi: Butași de lavandă, modul de plantare 

206 comentarii

21 oct. 2021 • Postat de Lavandă de România

Bună ziua doamnă Ion, v-am trimis pe email oferta de preț pentru butașii de lavandă. Vă mulțumim!

21 oct. 2021 • Postat de Ion Marilena

Bună ziua ptr butasi ma r interesa ptr o suprafață de 1000m pătrați este un teren arabil suprafață și ma interesează oferta dvs cu tot cu transport ptr Jud.Constanta oraș Hirsova .Aștept oferta dvs pe adresa mea de mail .

02 iul. 2017 • Postat de Doina Cotfas

Buna ziua
La ce pret ajunge un butas de lavanda.Si ce cantitate este nevoie pentru pentru o suprafata de 10 ari.
Multumesc
Doina Cotfas

02 iul. 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua doamna Cotfas, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasi de lavanda.

05 oct. 2016 • Postat de Morom3t3

Buna ziua!
Anul asta am vrut sa mai cumpar niste butasi de la cineva si mi-a spus ca nu mai are, insa imi poate vinde tufe mature de 2 ani din care pot scoate 20-25 butasi, prin despartire.

Nemaiauzind asa ceva pana acum, am zis sa va intreb pe dumneavoastra de aceasta metoda, ca mie mi se pare cam riscanta – ma gandesc ca poate taierea radacinilor o afecta cumva noii butasi….

Dumneavoastra ce ziceti?

05 oct. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua. Procedeul se numeste marcotare insa va trebui sa considerati un an suplimentar dupa momentul transplantarii pentru a se dezvolta marcotele (crengile care formeaza radacini la contact cu solul). Va recomand sa cititi pe internet documentatie legata de marcotare in general pentru a intelege ce aveti de facut. Atentie mare insa la transplantarea de tufe mari – exista riscuri mai mari sa nu se prinda decat la butasi de lavanda de 1 an.

18 sept. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Tudor. V-am trimis un email cu metode de comanda pentru butasii de lavanda.

11 sept. 2016 • Postat de Tudor Sorin

Buna ziua.As dori sa fac o cultura de lavanda pe o suprafata de 500mp.Mar interesa costurile butasilor si daca am unde sa cînd florile .Va multumesc .

10 sept. 2016 • Postat de ILIE BADALUTA

Buna ziua.Detin o parcela de 0,5 ha teren arabil la 7km de suceava. Ce soi imi recomandati, citi butasi sint necesari,care este pretul per butas si daca am desfacere. Daca am desfacere si treburile merg bine doresc sa ma extind pe inca 3 ha. Miar placea sa intru intro afacere cu lavanda si ma intereseaza. Va multumesc si va doresc succes in activitatea dv.

07 aug. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua doamna Chiriac, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda.

02 aug. 2016 • Postat de Chiriac Corina

Buna ziua,

As dori sa incep in toamna o cultura de lavanda pe o suprafata de 500 mp. Astept pe mail o oferta in acest sens. Sunt din Vrancea si as dori sa specificati si modalitatile de transport. Multumesc.

20 iul. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua doamna Mihaela. V-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasi de lavanda. Privitor la accesarea de fonduri europene, exista variante posibile insa cel mai indicat este sa discutati cu un consultant specializat cu recomandari bune.

15 iul. 2016 • Postat de Mihaela

Buna seara,as vrea sa incep din toamna cultivarea unui teren de 5000 mp in zona Craiovei.Ce sfaturi utile imi puteti recomanda in legatura cu aceasta cultura ,si mai ales cu piata de desfacere,care varianta ar fi mai profitabila d.p.d.v.economic , si la ce pret as putea achizitiona butasii de la dvs..Pe viitor as vrea extinderea pe cateva hectare dar m-ar interesa daca as putea accesa ceva fonduri europene pana in varsta de 40 ani.!Va multumesc !

24 iun. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua, pentru 6ha veti avea nevoie de aproximativ 120.000 de butasi de lavanda.

24 iun. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua. Inmultirea prin butasire presupune taierea de crengi lemnoase. Inmultirea prin meristeme (in vitro) presupune folosirea doar a partii nelemnoase. Sunt doua tipuri de inmultire vegetativa diferite. In practica, in cazul lavandei, inmultirea in vitro nu aduce avantaje notabile, lavanda fiind o planta foarte rezistenta la boli. Inmultirea prin butasi este practica cea mai larg raspandita in acest fel, prin aceasta metoda aveti si avantajul ca butasii inradacinati obtinuti vor fi mai bine dezvoltati. Taierea butasilor pentru inmultire se face din plante mature, nu va recomand sa ii recoltati din plante tinere. Legat de florile din varf, acestea trebuie curatate inainte de a plasa butasii in scoala.

22 iun. 2016 • Postat de Mihai

De cati puieti este nevoie pentru o suprafata de 6 hectare?

20 iun. 2016 • Postat de Morom3t3

Trebuie neaparat ca terminatia sa fie lemnoasa?
Pe un alt blog, autorul spunea: ‘√én practicƒÉ √Ænmul»õirea lavandei prin buta»ôi constƒÉ √Æn recoltarea la sf√¢r»ôitul lunii august a ramurilor tinere »ôi fƒÉrƒÉ termina»õii lemnoase de la plante sƒÉnƒÉtoase de 3-4 ani.’
Intreb fiindca am niste tufe de 1.5 ani si as vrea sa scot din ele cat mai multi butasi prin aceasta metoda, fiindca am inteles ca, daca tai din partea lemnoasa, aceasta nu va mai creste.

Dintr-o discutie de-a mea cu acel bloger a reiesit ca merge sa scot butasi si din plante de un an.
L-am mai intrebat daca trebuie recoltate florile de pe tulpinile care va deveni butasi, insa nu mi-a raspuns.
Imi puteti spune dvs ceva?

31 mai 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Ion. V-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasi de lavanda.

27 mai 2016 • Postat de ion

salut!sunt un tînîr din Republica Moldova și ma frapat și pe miine această plantă ,ce vrui să întreb pentru 5/10 ha de pământ ați putea să-mi livrați material săditor. Ms!

02 mai 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua doamna Tanase. V-am trimis pe email o oferta de pret pentru butasii de lavanda.

02 mai 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua doamna Neculaesi. V-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasi de lavanda. Pentru a planta in camp veti avea nevoie cel putin de o cisterna cu apa pentru a uda butasii de lavanda proaspat plantati in prima lor vara.

02 mai 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua. Este greu de definit o maturitate corecta in cateva cuvinte insa punctele cele mai importante sunt ca butasii de lavanda sa fie extrasi din plante mama mature din ramuri lemnificate. Butasii de lavanda livrati in conditiile inradacinarii peste vara trebuie astfel sa fie lemnificati cel putin la colet.

02 mai 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua doamna Carolina. Preturile butasilor de lavanda nu difera de la soi la soi. Pentru a face o analiza si a determina fezabilitatea tehnica a terenului dvs. va voi ruga sa ne contactati folosind oricare din metodele din sectiunea Contact.

12 apr. 2016 • Postat de Neculaesi Milioara

Buna ziua
Pt.inceput doresc o plantatie mai mica in gradina ( 500 mp) pe care mai incolo voi dezvolta pana la 5000 mp in camp. Mentionez ca acesti 500 mp sunt undeva la 30 km de Bucuresti (Bulbucata)
Daca este posibil livrarea de la Dvs butasi pt 500 mp de teren, cam cat ar costa si sfaturi pt cultivarea lor si modalitatea de livrare.
Daca am teren in camp in Judetul Dolj si nu am sistem de irigatii care ar fi optiunile pentru cultivarea lavandei.
Va multumesc

10 apr. 2016 • Postat de TANASE SANDICA

BUNA SEARA.MAINTERESEAZA PRETUL BUTACILOR DE LAVANDA PTR O SUPRAFATA DE 10 ARI..MULTUMESC

08 apr. 2016 • Postat de R.G

Buna ziua,

Care este maturitatea necesara a butasilor de lavanda, pentru a fi mutati in camp? Va intreb pentru ca am achizitionat de curand butasi pentru un hectar si ma tem ca am primit un material de foarte proasta calitate. Radacinile au maxim 10 cm, iar partea superioara alti 5-10 cm, o parte sunt lemnificati, altii par a fi foarte fragili si ma tem ca voi pierde cea mai mare parte dintre ei.

03 apr. 2016 • Postat de carolina

felicitari pt explicatii si reusita,,exista mai multe soiuri de lavandasi pretul difera in funtie de astadespre culori ce imi puteti spune..ma bate gandul sa incerc,
cati ani se poate exploata o plantatie?e nevoie de o analiza a solului?cum stiu daca se preteaza sau nu?multumesc si spor,,

28 ian. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Dan. V-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda precum si conditii tehnice necesare inainte de a initia cultura de lavanda.

17 ian. 2016 • Postat de Dan

Buna ziua. Am o suprafata de 4 ha in jud. Ialomita. Ma intereseaza sa stiu daca pot sa accesez fonduri europene, ce soi de lavanda este indicat pentru aceasta zona, la cit se ridica investitia.

12 ian. 2016 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua doamna Ioana. Sunt multe metode de a tine buruienile sub control. In general o cultura de lavanda se intretine mecanic in anul 1 si anul 2 iar din anul 3 se poate fie continua mecanic, fie se poate interveni cu ierbicide. Vom publica pe site un articol in care vom prezenta mai multe metode de eliminare mecanica a buruienilor precum si experienta noastra cu fiecare in parte.

Lasă un comentariu: