Lavandă de România

Lavanda trebuie tunsă corect!

Lavanda trebuie tunsă corect!

Am călătorit în diverse locuri iarna aceasta și, din întâmplare, am dat peste aceste tufe de lavandă într-un parc din Ungaria.
Suferind de defectul profesional de a filtra tot ceea ce vedem prin culoarea mov-indigo, ne-am oprit să admirăm aranjamentul peisagist dar mai ales să analizăm motivele pentru care câteva plante adulte se aflau într-o stare deplorabilă.

Câteva plante de lavandă nu au fost tunse corect sau nu au fost tunse la timp. Din acest motiv plantele s-au dezvoltat prea mult în lungimea tulpinii iar, cu timpul, forța de gravitație ajutată de ploi și zăpezi și-a spus cuvântul, doborând tulpinile la pământ. Deși plantele de lavandă trăiesc și înfloresc chiar și în această situație, rezultatul este total nepotrivit unei amenajări pesagistice sau unei exploatări agricole.

Pentru a va ajută să evitați acest tip de greșeală la cultura dvs. de lavandă sau la amenajarea grădinii dvs., vrem să descriem în câteva cuvinte când și cum se tund corect plantele de lavandă.

Lavandă de România - Lavanda trebuie tunsă corect!

Când se tunde lavanda

Dacă dețineți o exploatație de lavandă, tunderea se va face primăvara la intrarea în vegetație (se poate și toamna după ieșirea din vegetație) și se poate face fie folosind un utilaj specializat (puteți adapta utilajul de recoltare pentru a tunde lavandă) fie manual cu oameni în câmp folosind foarfeca. Există multe tehnologii însă noi recomandăm să tundeți lavanda de cultură numai atunci când este necesar, nu în fiecare an.
Dacă aveți o grădină sau un parc în amenajarea căruia ați inclus și un număr de tufe de lavandă, va trebui să petreceți niște timp cu o foarfeca de grădină de calitate pentru a tăia pedunculii cu flori, pentru a scurtă tulpina și pentru a-i da coroanei o formă circulară. Această operațiune se face toamna în octombrie-noiembrie dacă avem parte de un an normal în care prima brumă cade la timp la final de octombrie sau început de noiembrie. O alternativă recomandată pentru plantele mai tinere este tunderea de primăvară care are loc undeva la început de martie. Pentru plantele de lavandă proaspăt plantate însă, tunderea se face la momente diferite în funcție de data plantării, aici ne puteți contacta direct pentru a vă ajuta.

Cum se tunde lavanda

Am înregistrat un video cu tehnica de tundere a unei plante tinere de lavandă, vă invităm să-l vizualizați aici: Butași de lavandă, îngrijire după plantare

Un sentiment cu care se confruntă des proprietarii unei curți, grădinarii sau cei dintre voi care întrețin spații verzi frumos amenajate cu lavandă este frica de a tunde adânc în coronamentul tufei. Să nu vă fie frică și tundeți 50% sau chiar 65% din lungimea tulpinilor plantei mqture, ea nu va muri! Dimpotrivă, această tundere adâncă va dirijă energia de creștere în rădăcină până când noi lăstari încep să crească. Chiar dacă tundeți adânc, în vară veți avea o plantă la fel de înaltă ca în anul precedent dar mai bogată în tulpini.
Pentru deținătorii de culturi de lavandă tehnica manuală de tundere poate fi costisitoare atât că timp cât și ca prețul mâinii de lucru. De aceea noi vă recomandăm să adaptați utilajul de recoltare pentru a tăia aproximativ 50-65% din coroana plantei. Operațiunea nu diferă de cea de recoltare și nu necesită mai mult timp că recoltarea în sine.

Dacă ați tuns corect și la timp plantele de lavandă veți evită riscul că ploile puternice și zăpezile grele să culce planta la pământ cum s-a întâmplat cu tufele din Ungaria.

Va dorim spor la treabă!

102 comentarii

28 apr. 2020 • Postat de Lavandă de România

Buna ziua domnule Costel, in primul an va recomandam sa tundeti lavanda de fiecare data cand face boboci de floare inainte ca acestia sa infloreasca. In acest fel stimulati lavanda sa se dezvolte radicular dar si in coroana.

28 apr. 2020 • Postat de Costel

Cand se poate tunde lavanda in primul an si de care Ori at trbui repetat acest prices ?

25 feb. 2019 • Postat de Lavanda de Romania

Buna Mirela, daca planta nu este afectata ci doar aspectul este de putrezit, atunci este posibil sa nu fie probleme. Cel mai bine este sa prelevezi o proba din partea care pare putrezita, sa faci cateva poze si sa mergi la magazinul de produse agricole pentru consultare.

25 feb. 2019 • Postat de mirela

Buna ziua,
am cateva tufe de lavanda, le-am cumparat in 2017 si aveau inaltimea de 50 cm, dupa cum aratau cred ca sunt tufe batrane, anul trecut au inflorit o singura data, le-am tuns da nu am taiat si din partea lemnificata. Anul acesta au inflorit foarte frumos dar in interiorul tufei se vede ca si cum ar fi putregaita, cum ar trebui sa o tund corect, sau ce ar trebui sa fac sa nu o pierd ?

25 feb. 2019 • Postat de Lavanda de Romania

Buna Adriana, poti tunde tufele tale undeva spre final de martie si apoi sa le feresti de buruieni

25 feb. 2019 • Postat de Adriana Aiftincai

Buna dimineta din pacate si tufele mele de levantica arata asa ca cele din imagine si ma intrebam daca acum avand in vedere ca a plouat bogat si frumos as putea tunde si eu tufele apoi sa le ud si sa le ingrijesc particular vreo doua saptamani ,multumesc frumos si numai bine!!

15 iul. 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua domnule Florin, pentru 500mp aveti nevoie de 1000 de butasi de lavanda si ii puteti comanda direct de aici: https://butasidelavanda.ro/products/butasi-de-lavanda-l-angustifolia-sevastopolis

15 iul. 2018 • Postat de Florin

Pentru o suprafață de 500 mp de cati butasi de lavanda am nevoie si cat costa ? Va multumesc

22 iun. 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua domnule Bajan, v-am trimis oferta de pret pentru acesti butasi de lavanda.

22 iun. 2018 • Postat de Bajan

Bună ziua! Pentru o suprafață de de 300 de m, teren liber, de câți butasi as avea nevoie?

02 iun. 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua doamna Filca, seminte noi nu vindem insa nici nu recomandam infiintarea unei cultui de lavanda pentru exploatare pornind de la seminte. Randamentul va fi mai slab comparativ cu infiintarea prin butasi de lavanda din plante mama selectionate.

02 iun. 2018 • Postat de Filca

Buna ziua, as dorim sa plantez lavanda.
intrebarea mea este daca vindeți si s3minte de lavanda,sau care specie de semințe este cea mai recomandată pentru plantare , pentru ca as dori de la anul sa incep si as prefera sa imi cresc intre timp singur butasi pt o plantatie, pt ca nu dispun de atatia bani sa cumpar torul gata.Va multumesc

04 apr. 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua doamna Oancea, in acest moment trebuie tunse aproape de sol (ideal este sa le tundeti undeva in martie inainte de a intra in vegetatie la 10cm deasupra solului).

29 mar. 2018 • Postat de Oancea Carmen

Buna ziua! Daca din nepricepere, unele tufe de lavanda au ajuns asa ca cele din Ungaria, ce se poate face? Daca incerci sa le ridici se rup…Multumesc pentru raspuns!

28 mar. 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua doamna Angela, daca doriti sa cumparati in cantitati mici, pretul este afisat pe site si puteti comanda butasi de lavanda direct din magazinul virtual. Daca doriti o cantitate mai mare, va rog sa ne trimiteti o cerere de oferta in care sa precizati suprafata sau cantitatea pentru a va putea face o oferta concreta de pret. Schema de plantare recomandata de noi este de 140cm x 35cm.

18 mar. 2018 • Postat de Angela

Ma intereseaza pretul butasilor de lavanda si la ce dimensiune se planteaza intre ei?

19 feb. 2018 • Postat de Lavandă de România

Bună ziua doamnă Roxana, v-am trimis un emaiul cu oferta de preț pentru acești butași de lavandă.

19 feb. 2018 • Postat de Lavandă de România

Bună ziua domnule Gavrilă, în această primăvară nu aveți nimic special de făcut. Prima tundere o veți face în vară, odată cu apariția primilor boboci de floare. Astfel tufele se vor dezvolta frumos anul acesta.

17 feb. 2018 • Postat de Roxana

Bună ziua. As fi intersata sa cultiv o suprafata de un hectar de lavanda in dolj, imi puteti spune va rog numărul butasilor pe care ar trebui sa il cumpat și un preț estimativ de început? Ar fi compatibili cu temperaturile mai ridicate de vara?Mulțumesc

11 feb. 2018 • Postat de gavrila stefan

Buna ziua, am plantat in luna noiembrie 100 fire de lavanda. Plantele sint cu un fir sau sub forma de tufa. Va rog sa-mi spuneti ce am de facut in primavara aceasta, pentru a avea de-a lungul aleii tufele de lavanda dorite. Va multumesc

24 ian. 2018 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua, ambele noastre soiuri sunt potrivite pentru zona Fagaras.

07 ian. 2018 • Postat de Gabi

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti de zona Fagaras (Brasov) pentru cultivarea lavandei. Exista vreo specie care poate rezista temperaturilor scazute din aceasta zona? Va multumesc!

08 iul. 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Edi, v-am trimis un email cu detalile si oferta de pret pentu butasii de lavanda.

03 iul. 2017 • Postat de Edi

Buna ziua ,sunt din Maramures si as fi interesat sa deschid o afacere cu lavanda. Detin mai multe terenuri dar nu stiu ce proprietati ar trebui sa aiba un pamant pentru a fi potrivit pentru lavanda. Trebuie sa fie la deal? Sa fie mai argilos sau nisipos ? M-as bucura daca ati putea sa-mi trimiteti un email cu mai multe detalii precum si pretul butoiasilor pentru aproximativ 50 arii.

02 iul. 2017 • Postat de Viorel

Din pacate tufele tunse de mine nu si-au mai revenit fiind nevoit sa sadesc altele,cred ca am gresit pentruca le-am tuns prea jos,sau datorita stratului de zapada si a gerului de durata!

02 iul. 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua, cel mai probabil ati gresit prin faptul ca ati tinut planta in interior. Lavanda nu este planta de ghiveci si nici de interior.

02 iul. 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua domnule Diaconu, v-am trimis oferta de pret pentru butasi de lavanda pe email. Uleiul esential de lavanda este situat pe exteriorul bobocilor de floare (nu in tija) si se poate distila atat cand floarea este proaspata (randament maxim) cat si cand este uscata (se poate pierde la randament in functie de cum a fost facuta uscarea si in ce conditii/timp este pastrata floarea uscata). Cu plantele noastre veti obtine un randament de 80-100kg de ulei esential de lavanda pe hectar atunci cand plantele sunt mature.

02 iul. 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua, ideal ar fi sa le mutati la inceput de noiembrie. Insa mare grija sa sapati cat de mult se poate pe langa radacini ca sunt mari si adanci (ar trebui sa le extrageti cu balot de pamant).

02 iul. 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua, cu fiecare tundere stimulati plantele sa faca flori noi. In conditii normale nu este o problema sa tundeti de mai multe ori pe an. In general nu se fac tunderi decat cand este necesar (nu ar trebui sa fie necesar mai mult de 1 tundere pe an).

02 iul. 2017 • Postat de Tudor Panait

Buna ziua, v-am trimis un email dar trebuie sa stim ce suprafata doriti sa infiintati ca sa putem sa va facem o oferta de pret concreta pentru butasi de lavanda.

Lasă un comentariu: