Am călătorit în diverse locuri iarna aceasta și, din întâmplare, am dat peste aceste tufe de lavandă într-un parc din Ungaria.
Suferind de defectul profesional de a filtra tot ceea ce vedem prin culoarea mov-indigo, ne-am oprit să admirăm aranjamentul peisagist dar mai ales să analizăm motivele pentru care câteva plante adulte se aflau într-o stare deplorabilă.
Câteva plante de lavandă nu au fost tunse corect sau nu au fost tunse la timp. Din acest motiv plantele s-au dezvoltat prea mult în lungimea tulpinii iar, cu timpul, forța de gravitație ajutată de ploi și zăpezi și-a spus cuvântul, doborând tulpinile la pământ. Deși plantele de lavandă trăiesc și înfloresc chiar și în această situație, rezultatul este total nepotrivit unei amenajări pesagistice sau unei exploatări agricole.
Pentru a va ajută să evitați acest tip de greșeală la cultura dvs. de lavandă sau la amenajarea grădinii dvs., vrem să descriem în câteva cuvinte când și cum se tund corect plantele de lavandă.
Când se tunde lavanda
Dacă dețineți o exploatație de lavandă, tunderea se va face primăvara la intrarea în vegetație (se poate și toamna după ieșirea din vegetație) și se poate face fie folosind un utilaj specializat (puteți adapta utilajul de recoltare pentru a tunde lavandă) fie manual cu oameni în câmp folosind foarfeca. Există multe tehnologii însă noi recomandăm să tundeți lavanda de cultură numai atunci când este necesar, nu în fiecare an.
Dacă aveți o grădină sau un parc în amenajarea căruia ați inclus și un număr de tufe de lavandă, va trebui să petreceți niște timp cu o foarfeca de grădină de calitate pentru a tăia pedunculii cu flori, pentru a scurtă tulpina și pentru a-i da coroanei o formă circulară. Această operațiune se face toamna în octombrie-noiembrie dacă avem parte de un an normal în care prima brumă cade la timp la final de octombrie sau început de noiembrie. O alternativă recomandată pentru plantele mai tinere este tunderea de primăvară care are loc undeva la început de martie. Pentru plantele de lavandă proaspăt plantate însă, tunderea se face la momente diferite în funcție de data plantării, aici ne puteți contacta direct pentru a vă ajuta.
Cum se tunde lavanda
Am înregistrat un video cu tehnica de tundere a unei plante tinere de lavandă, vă invităm să-l vizualizați aici: Butași de lavandă, îngrijire după plantare
Un sentiment cu care se confruntă des proprietarii unei curți, grădinarii sau cei dintre voi care întrețin spații verzi frumos amenajate cu lavandă este frica de a tunde adânc în coronamentul tufei. Să nu vă fie frică și tundeți 50% sau chiar 65% din lungimea tulpinilor plantei mqture, ea nu va muri! Dimpotrivă, această tundere adâncă va dirijă energia de creștere în rădăcină până când noi lăstari încep să crească. Chiar dacă tundeți adânc, în vară veți avea o plantă la fel de înaltă ca în anul precedent dar mai bogată în tulpini.
Pentru deținătorii de culturi de lavandă tehnica manuală de tundere poate fi costisitoare atât că timp cât și ca prețul mâinii de lucru. De aceea noi vă recomandăm să adaptați utilajul de recoltare pentru a tăia aproximativ 50-65% din coroana plantei. Operațiunea nu diferă de cea de recoltare și nu necesită mai mult timp că recoltarea în sine.
Dacă ați tuns corect și la timp plantele de lavandă veți evită riscul că ploile puternice și zăpezile grele să culce planta la pământ cum s-a întâmplat cu tufele din Ungaria.
Va dorim spor la treabă!